Op 14 maart 2022 is er een wijziging in de wetgeving voor de Haven van Antwerpen gepubliceerd in het Staatsblad. Deze wijzigingen hebben ook een invloed voor de pleziervaarder die door de industriële haven wenst te varen. Let wel: de volgende wijzigingen zijn enkel van toepassing in de industriële haven en niet voor de Stadshaven, het Straatsburgdok of Albertkanaal. In de Port of Antwerp geldende volgende regels voor pleziervaart:

  • Verboden de zeevaartsluizen te gebruiken. De Kattendijksluis staat ter beschikking voor pleziervaart.
  • Verboden aan te meren aan kaaien in het havengebied
  • Enkel toegestaan om de kortste weg van doorvaart te gebruiken: van Noordlandbrug naar Stadshaven/Albertkanaal en omgekeerd
  • Verplicht een marifoon aan boord te hebben en uit te luisteren
  • Verplicht in het bezit te zijn van een internationaal certificaat van bestuurder
koophaven

Naast deze wijzigingen is het voor de pleziervaart verder verplicht om gebruik te maken van een correct-werkende AIS installatie. Een AIS zendt gegevens van het eigen schip uit en ontvangt real-time gegevens van andere schepen in de buurt. Het is echter nog niet gespecifieerd in de wetgeving of de AIS ook een transponder moet zijn of enkel een ontvanger. Hebt u geen AIS aan boord of wenst u meer informatie? Geen nood, Nassau Technics legt zich toe op uw systeem aan te passen aan de laatste wetgeving. Voor meer informatie kan u een mail sturen naar [email protected] .

Verder geldt er ook een marifoonverplichting voor het ontvangen van nautische informatie en voor schip-schip/schip-sluis verkeer. Communicatie moet gebeuren in de Engelse of Nederlandse taal.

Een belangrijke wijziging waarover we u graag informeren maar deze is enkel geldig voor het gebied dat onder het beheer van Port of Antwerp valt.

U kan de winkel en onze steiger probleemloos bereiken via het Albertkanaal en de Kattendijksluis. We kijken er naar uit u te verwelkomen.

Geef een reactie