Alle bezitters van een VHF-toestel kregen vorige week een brief in de bus met betrekking tot het nieuwe VHF Data Exchange System (VDES). Het nieuws kwam voor vele watersporters als een verrassing en we helpen graag om dit te verduidelijken.

Waar gaat het over?

Op gebied van maritieme communicatie via VHF-band bestaan verschillende systemen naast elkaar: de analoge spraaktelefonie, de AIS en de uitwisseling van digitale gegevens.

De analoge spraaktelefonie is en blijft de voornaamste vorm van radiocommunicatie. In de toekomst zullen de digitale toepassingen echter aan belang winnen.

Om de weg hiervoor vrij te maken worden een aantal kanalen in de toekomst enkel nog beschikbaar gemaakt voor datatransfer en niet meer voor analoge spraakcommunicatie.

Hiervoor worden de kanalen 24 t/m 28 en 84 t/m 86 opgedeeld (27 en 28) of geblokkeerd voor analoge spraakcommunicatie.

Wat betekent dit voor de watersporter?

Vanaf 1 januari 2023 mag men deze kanalen niet meer gebruiken en vanaf 1 januari 2024 moeten ze op uw toestel geblokkeerd zijn.

U hebt dus iets meer dan 1 jaar tijd om uw vaste of draagbare VHF marifoon te laten herprogrammeren.

Welke dienstverlening kunnen wij leveren?

Momenteel bekijken we samen met de collega’s van Nassau Technics en met onze leveranciers hoe we jullie hierin kunnen bijstaan.

We communiceren begin december welke toestellen we zelf kunnen herprogrammeren. Het is ons doel om een overzicht te geven welke toestellen aan boord kunnen aangepast worden en welke we dienen te demonteren. Hou dus zeker onze kanalen in de gaten om meer informatie en een prijssetting te ontvangen.

Wat mag u van ons verwachten?

De missie van het Antwerp Nautical Center en Nassau Scheepsbenodigdheden is en blijft het ontzorgen van de watersporter.

U mag er dus gerust in zijn, we komen zo snel mogelijk terug met concrete informatie per merk en type.

Op die manier kunnen we u correct informeren en bijstaan zodat het nieuwe vaarseizoen volledig in orde en zonder zorgen kan worden ingevaren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.