De zomervakantie staat voor de deur!

Wist je dat je bij Nassau Scheepsbenodigdheden een assortiment aan Talamex funtubes kan vinden? Kom ons assortiment ontdekken in de winkel.

Naast de zogenaamde towable funtubes kan je vanaf heden ook Stand Up Paddle boards (kortweg SUP’s) verkrijgen. SUP’en wint de laatste jaren enorm aan populariteit. Het is een sport die zowel op binnenwateren als op zee kan worden beoefend en het is heerlijk ontspannend. Nassau Scheepsbenodigdheden biedt opblaasbare modellen aan. Dit maakt dat een plank van 3 meter of meer kan worden opgeplooid tot het formaat van een grote trekkingsrugzak. Zo neem je jouw SUP eenvoudig mee in de wagen of aan boord.

SUP 10.6 Original € 399,00

SUP 7.6 Wave € 378,00

SUP 10.6 Compass € 545,00

Hoe werkt het?

Een SUP-board bestaat uit verschillende onderdelen:

 • Neus: voorkant van het board
 • Bungee koord: elastische koorden vlak achter de neus waar je materiaal onder kan stoppen
 • Handvaten: in het midden van de plank vind je 1 of 2 handvaten
 • Leash: een leash zorgt ervoor dat de plank bij je blijft wanneer je in het water valt. De leash kan je vastmaken aan de enkel of onder de knie
 • Staart: achterkant van het board
 • Vin: zit ter hoogte van de staart aan de onderkant. Let op dat je deze niet beschadigd wanneer je de plank op de grond legt.

Naast het board is de peddel onmisbaar. De peddel bestaat uit een T-vormig handvat, een steel en het blad. Bij het peddelen moet de kromming van het blad naar voor wijzen. Dit is een fout die door veel beginnende SUP’ers wordt gemaakt. Om de hoogte van de peddel juist af te stellen zet je de peddel rechtopstaand naast je en moet de pols ontspannen over de handgreep liggen terwijl je arm niet volledig gestrekt is.

Wanneer alles juist is afgesteld ben je klaar om te vertrekken. Nadat je de leash hebt bevestigd kan je de SUP in het water leggen terwijl je de peddel bij de hand houdt. Voor de veiligheid wordt het aangeraden om aan de kant, bij vertrek en aankomst, steeds op de knieën te zitten. Plaats je knieën op schouderbreedte ter hoogte van het handvat. Dit is de meest stabiele positie. Knielend peddelen doe je door de peddel aan de linkerkant te houden waarbij je linkerhand het dichtst bij het water is en je rechterhand zich halverwege de peddel bevindt. Na een paar slagen wissel je de peddel van kant en dan is alles omgekeerd. Let erop om de peddel zo verticaal mogelijk te houden, dit doe je door je handen zoveel mogelijk boven elkaar te plaatsen. Hoe verticaler de slag en hoe dichter de peddel bij het board blijft, des te meer dat je rechtdoor blijft gaan. Om te draaien ga je de peddel dan weer wijder in het water steken.

Zoals het woord zegt is het uiteindelijke doel recht te staan op het board. Wanneer je voldoende vertrouwen hebt, ben je klaar om rechtop te komen. Blijf je peddel goed vasthouden terwijl je jouw voeten één voor één op de plaats van je knieën zet. Ga rustig rechtstaan en blijf naar de horizon kijken. Buig vervolgens lichtjes door de knieën en zet je voeten op schouderbreedte ter hoogte van het handvat, dit geeft de meeste stabiliteit.

En nu vooruit met het board. Om je handen op de juiste plaats te leggen neem je in 1 hand het t-vormige handvat. Leg vervolgens de peddel op je hoofd en plaats je andere hand op de peddel terwijl je beide armen geplooid in 90° houdt. Verder verloopt het peddelen gelijkaardig met wanneer je op de knieën zit. Probeer het blad zo ver mogelijk naar voor in het water te plaatsen en zo dicht mogelijk tegen de plank te houden. Houd de peddel verticaal en beëindig je slag ter hoogte van de enkel. Na een paar slagen verwissel je de peddel van kant en niet vergeten: de kromming van de peddel wijst naar voor! Belangrijk bij het SUP’en is om niet je armspieren te gebruiken maar zoveel mogelijk vanuit je core te werken. Dit doe je armen zo recht mogelijk te houden en de peddel te bewegen vanuit het lichaam en de heupen. Zo krijg je een “full body work out” en kan je het ook langer volhouden.

Onder sommige omstandigheden is het aangenamer of veiliger om geknield te peddelen:

 • Golfslag
 • Veel verkeer
 • Aanleggen
 • Bij veel wind (staand vang je meer wind)
 • Uitrusten

Om terug te zitten volg je de eerder beschreven stappen maar dan omgekeerd.

Veel plezier op het water!

Geef een reactie