Concrete antwoorden op zwakstroomvragen bij eerste Nassau Yachting Infomiddag. Nassau Scheepsbenodigdheden organiseerde zaterdag 16 november jl. de eerste van vier yachting infomiddagen. Navex Elektro – specialist in stroomvoorziening op boten – beet de spits af. Vele gedetailleerde antwoorden op vragen uit het publiek maakten toelichting over laagspanning aan boord extra interessant.

Ruim 50 mensen meldden zich die ochtend voor een twee uur durende presentatie. De Navex zaakvoerders Miguel Sas en Huub Eggebeen zoomden in op de vele aspecten die bij de elektrische installatie op een boot komen kijken. Te beginnen bij de aanvoer van spanning, de opslag over de verdeling tot een efficiënt en veilig netwerk.

Het wervelende universum van boordelektriciteit

Beide vaklui speelden met massa’s deskundigheid en gerichte vragen in op de vele vragen die een elektrisch circuit aan boord opwekken: de verschillende accu’s en de invloeden op hun werking, het opwekken van elektriciteit en het aan boord brengen of opwekken, de spanningsverdeling via het netwerk en de schakelingen en -uiteraard- de beveiliging. Miguel en Huub kunnen zich niet alleen beroepen op een jarenlange ervaring met nieuwe installaties en de aanpassing of vervanging van oude installaties. Ze werken met Mastervolt, een fabrikant van innovatieve elektrische systemen voor autonoom gebruik en een gerenommeerde merk in de pleziervaartomgeving. Navex kent dus iedere schakel in het systeem, van laders en omvormers tot accu’s, bediening en monitoringcomponenten tot het laatste draadje van het netwerk. Hun deskundigheid overtroefde de geruchten die de ronde doen.

De vele vragen en het omvangrijke publiek, waar stoelen moesten voor bijgezet worden, maakten duidelijk dat boordelektriciteit een belangrijk aandachtspunt is voor de vele pleziervaarders. Behalve antwoorden wisten Miguel en Huub zeker evenveel praktische voorbeelden te geven van oorzaken waarom 12 of 24 V elektriciteit aan boord een zorgenkind is en blijft. Of waarom het aardig mis kan gaan: slechte werking, spanningsverlies tot kortsluiting en zelfs brandgevaar of effectief brandschade.

Gericht advies

Na de presentaties bleef er niet alleen tijd om over meer specifieke situaties door te praten. Nassau Scheepsbenodigdheden heeft ook veel materiaal en Mastervolt toestellen in voorraad zodat Miguel en Huub zeer gericht en persoonlijk advies konden geven.

Twee uur is dus duidelijk te kort om grondig in te gaan op de uiteenlopende situaties. Wellicht daarom dat het aspect van zonne-energie met -uiteraard- zonnepanelen op jachten in een van de volgende Nassau infomiddagen aan bod komt.

Hieronder kan je enkele sfeerbeelden vinden van de workshop: Batterijen en omvormers!

Geef een reactie