De belangrijkste stelregel is dat de bemanning aan boord blijft. Altijd. Onder alle omstandigheden. Een reddingsvest aantrekken en dragen aan boord is een onderdeel van de veiligheidsmaatregelen waarop de schipper van het jacht toeziet. Vele Besto reddingsvesten zijn bovendien voorzien van een harnas of kunnen ook tegen het over boord vallen aangepast worden. De stevige verstelbanden zijn dan voorzien van metalen sluitingen en het geheel kan worden uitgebreid met een ‘lifeline’ die de drager altijd en overal kan vastklikken. Mocht zij/hij dan toch over boord gaan, bij een onvoorzien maneuver of een val, dan houdt het reddingsvest hem boven water en is er geen kans dat hij of zij wegdrijft.

Blijven ademen, minder evident dan het lijkt

Een plotse confrontatie met koud water veroorzaakt vaak een ‘cold shock’. Door het temperatuursverschil gaat de man over boord hyperventileren en desoriënteren. Gevolg: paniek en verkeerde reacties. In het water koel je ook nog snel af. Een reddingsvest zal de drenkeling in enkele seconden op zijn rug draaien met het hoofd ver boven het water oppervlak zodat hij of zij kan blijven ademen. Hoe groter het drijfvermogen van het vest, hoe meer kleding het vest mee kan opduwen. De Besto reddingsvesten kunnen uitgerust worden met een spatscherm. Want in slecht weer waait er zoveel water in het gezicht van de drenkeling dat die dreigt te verdrinken. Het zoute water uit de ogen houden helpt ook om de oriëntatie sneller terug te vinden.

Zichtbaarheid – vindbaarheid

“Wie men niet kan vinden, kan men ook niet redden!”

Een reddingsvest zorgt ervoor dat drenkelingen vanop een afstand zichtbaar zijn en er zo snel actie ondernomen kan worden. In zo’n situaties is tijd van cruciaal belang en kan een reddingsvest kostbare minuten winnen. Zowel de kleur van het vest mar ook de reflectiebanden en een (optioneel) noodlicht of knipperlicht helpen de drenkeling sneller terug op te pikken, zelfs in het donker. De Besto reddingsvesten hebben ook een fluitje zodat de drenkeling zich kan laten horen. Ze kunnen ook uitgerust worden met een zg. PLB (personal locator beacon) waardoor de positie van de drenkeling via satelliet of AIS signalen ook elektronisch kan opgespoord worden.

Een reddingsvest naar uw maat

Zorg ervoor dat een reddingsvest goed om uw lichaam of uw zeilkleding past. Gebruik dus de verstelbanden. Vergeet zeker ook niet de kruisbanden tussen uw benen. Die verhinderen dat het vest bij opblazen omhoog schiet langs uw lichaam wanneer u in het water terecht komt en het automatisch opblaassysteem in werking schiet.

Besto zorgt voor maximaal draagcomfort van de vesten. Zo is de Comfort Fit Pro uitgerust met zachte rugdelen, een fleece kraag die met klittenband omlaag gehouden wordt en een uitgekiende pasverhouding over het hele bovenlichaam zodat het vest zo weinig mogelijk hinderlijk zit.

Geef een reactie