Blijven drijven is veel meer dan zwemmen. Want zelfs geoefende zwemmers laten zich verrassen als ze over boord vallen. Het grote temperatuurverschil tussen de (zomer-)lucht en het altijd koudere zeewater, een klap tegen het hoofd en andere omstandigheden waar zelfs het beste zwembrevet van opschrikt. Bovendien valt bemanning doorgaans in lastige omstandigheden overboord (vermoeidheid, zeeziekte, stormen, paniekmaneuver…) zodat de reddingsvest altijd levensverzekerend is net zoals een veiligheidsgordel in de auto.

De Besto reddingsvesten zijn er voor alle soorten pleziervaarders

In watertemperatuur van 15 graden overleeft de drenkeling niet langer dan zes uur en dertig minuten. Dan is hij al geruime tijd – eerst- suf, dan is de hartslag op hol geslagen, dan verliest hij het bewustzijn en volgt een staat van schijndood. Een reddingsvest is dus belangrijk om het overleven te maximaliseren. Er gaat het verhaal dat de bemanning van een motorkajuitjacht geen reddingsvest hoeft te dragen omdat ze veel binnen of veilig in de kuip zit. Zeilers zouden meer over de hele boot rondlopen en dus een veel groter risico lopen. Nochtans gebeuren de meeste man overboord situaties met motorkajuitjachten bij het aanmeren of in sluizen. Een reddingsvest dragen is dus ook voor de motorbootbemanning geen overbodige luxe.

 • Zwemvest: Een drijfhulpmiddel – vooral bedoeld voor waterski en wakeboard, sportvissers, roeien en kano- of kajakvaren, zeilen op open eenheidsklasse boten.
 • Reddingsvest: Meer dan een drijfhulpmiddel – bedoeld voor pleziervaarders op kajuitjachten die in alle omstandigheden in het water willen overleven.

Het Besto gamma

 • 8 modellen zwemvesten voor dinghy zeilen, hengelen, kano-kajakvaren, waterski en aanverwante
 • 5 modellen reddingsvesten met vaste inhoud drijflichaam
 • 10 modellen opblaasbare reddingsvesten met automatische functie
 • Accessoires zoals noodlichten, buiskappen, PLB signalisatie, harnassen enz.

Tips voor een goede reddingsvest

Hoofd boven water houden. Altijd.

Bij Nassau scheepsbenodigdheden wijzen we op een fundamenteel verschil tussen het reddingsvest en het zwemvest. Natuurlijk zijn de twee types essentieel bedoeld als extra drijfvermogen, maar een reddingsvest zorgt ervoor dat de drenkeling – ook al is die buiten bewustzijn, altijd maximale overlevingskansen heeft, terwijl een zwemvest een extra drijfvermogen levert voor wie zich zwemmend kan redden.

Besto hanteert daarom de strengste criteria voor een reddingsvest. Die bestaan in twee uitvoeringen: het opblaasbare model, en een model met vaste drijflichamen. Anders dan bij een zwemvest heeft de reddingsvest altijd een stevige kraag die het hoofd boven water houdt.

Besto reddingsvesten: de aandachtspunten

 1. Opgeblazen binnen twee seconden van zodra de drager het water invalt of springt.
 2. Optimaal zelfoprichtend vermogen zodat de drager binnen xx seconden met het gezicht naar boven drijft zodat die direct kan ademen.
 3. Een goed oprichtend drijfvermogen in de nek (kraag) zodat het hoofd altijd boven water blijft.
 4. Voldoende verstelbare spanbanden (harnas) en een rits zodat de het zwemvest nauwsluitend om het lichaam en de kleding blijven zitten, ook na een ruwe sprong of val in zee.
 5. Een gemakkelijk te bedienen ventiel voor het opblazen met de mond van het vest als het automatische systeem het niet zou doen.
 6. Voldoende reflecterende strips en een lichtbaken voor een snelle recuperatie van de drenkeling in het donker.
 7. Aangepast drijfvermogen aan het lichaamsgewicht van de drager en de condities waarin het vest wordt gedragen.
 8. Extra grijp- en hijsbanden (sangles) in de nek en vooraan om de drenkeling vlotter uit het water te kunnen lichten.

Geef een reactie